Δομές Υγείας και Εκπαίδευσης

Το Ψυχιατρείο έκλεισε αποτελεί πλέον παρελθόν. Ο χώρος της ψυχιατρικής φροντίδας έχει αλλάξει. Ένα δίκτυο κοινοτικών δομών το αντικατέστησε το παλαιό άσυλο

Το καλοκαίρι του 2012 λίγους μήνες μετά τη δημοσίευση του νόμου 4052, το Θεραπευτήριο Ψυχικών Παθήσεων, το Ψυχιατρείο Χανίων, καταργήθηκε σαν αυτόνομος Φορέας και ενσωματώθηκε ως Ψυχιατρικός Τομέας στο Γενικό Νοσοκομείο.

Αυτή ήταν η κατάληξη μίας μακράς και σχεδιασμένης προσπάθειας μέσα από το συγχρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε. πρόγραμμα «ΨΥΧΑΡΓΩΣ», προσπάθειας που ξεκίνησε σαν μετασχηματισμός του κλειστού Ιδρύματος σε ένα δίκτυο κοινοτικών δομών παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας, με την λειτουργία των τριών πρώτων στεγαστικών δομών του προγράμματος το 2000, ή ίσως ακόμα παλιότερα το 1997 όταν εγκαινιάστηκε στα Χανιά ο πρώτος ξενώνας φιλοξενίας ασθενών του Ψυχιατρείου «Ο Μίτος της Αριάδνης» που αποτέλεσε την απαρχή και τον πιλότο αυτής της πορείας και ο οποίος συγχρηματοδοτήθηκε μέσω του Καν.815/84 του Συμβουλίου της ΕΟΚ.

Το 2006 ήταν η χρονιά που έκλεισε και το τελευταίο τμήμα του Ψυχιατρείου με την μεταφορά των ασθενών του στους ξενώνες και τα οικοτροφεία, ενώ στο μεσοδιάστημα αναπτύχθηκε και το δίκτυο των στεγαστικών ψυχιατρικών δομών στην Περιφέρεια Κρήτης με την δημιουργία τέτοιων δομών και σε Ρέθυμνο Ηράκλειο και Άγιο Νικόλαο.

Σήμερα σχεδόν 20 χρόνια μετά το ξεκίνημα της πορείας και 6 από την κατάργηση του Ψυχιατρείου, έχουν αλλάξει πολλά στον τρόπο με τον οποίο παρέχονται οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας σε όσους τις

Γ. Οικοτροφείο ΕΠΑΝΟΔΟΣ
ΚΑΛΑΘΑΣ ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ. ΤΗΛ. 2821009050

Οικοτροφείο ατόμων με νοητική υστέρηση και ψυχολογικά νοσήματα.
Φιλοξενεί 15 άτομα κυρίως με νοητική υστέρηση κυρίως πρώην ενοίκους από το πρώην Θ.Ψ.Π.Χανίων αλλά και από την Κοινότητα. Το προσωπικό αποτελείται από Ιατρό Ψυχολόγο-Κοιν. Λειτουργό( part-time) Νοσηλευτικό προσωπικό και βοηθητικό προσωπικό σε 24ωρη βάρδια.

Ο βασικός στόχος της δημιουργίας οικοτροφείου για άτομα με βαριά νοητική υστέρηση και δευτερογενείς ψυχικές διαταραχές είναι η προσπάθεια αποϊδρυματοποίησης και της κοινωνικής ένταξης των χρονίων ασθενών . Οι στόχοι θα υλοποιηθούν με τις υπηρεσίες που θα παρέχονται στους ασθενείς για την Κοινωνικοποίηση τους. Η παροχή υπηρεσιών Υγείας καθώς και η Ευαισθητοποίησης της κοινότητας για την εξάλειψη του στίγματος.

Ψυχογηριατρικό Οικοτροφείο ΑΠΑΝΕΜΙΑ
15 Ενοίκους
Ναξάκη 6 περιοχή Χονολουλού Χανιά
Τηλ. 2821040825

Το οικοτροφείο φιλοξενεί 15 άτομα ηλικίας 66-88 ετών, πρώην ενοίκους του Θ.Ψ.Π.Χανίων.. Το προσωπικό του κάθε Οικοτροφείου αποτελείται από:

 • Ιατρό
 • Ψυχολόγο
 • Κοινωνική Λειτουργό
 • Νοσηλευτικό προσωπικό
 • Προσωπικό γενικών καθηκόντων

με κυκλικό ωράριο σε 24ωρη βάση.

Το καθημερινό πρόγραμμα των ενοίκων στηρίζεται ως επί το πλείστον στην ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων,. Παράλληλα το πρόγραμμα αποκατάστασης των φιλοξενούμενων περιλαμβάνει και διάφορες δραστηριότητες στην κοινότητα, όπως εκδρομές, περιπάτους, Στόχος μας είναι η μεγιστοποίηση των ικανοτήτων των φιλοξενούμενων, η αύξηση της λειτουργικότητάς τους, απόκτηση αυτονομίας, η εκμάθηση κοινωνικών δεξιοτήτων, η κοινωνική τους επανένταξη και η αποφυγή του στιγματισμού τους.

Ξενώνας ΕΔΕΜ (Κουνουπιδιανα)
Αριστοτέλους και 28ης Οκτωβρίου
Τη΄28210/66720

Ο Ξενώνας Εδέ αποτελεί μια εναλλακτική λύση διαμονής για ασθενείς από την κοινότητα που έχουν κάποια σοβαρή και χρόνια ψυχική διαταραχή και δεν μπορούν να ζήσουν με την οικογένεια τους, είτε γιατί το οικογενειακό περιβάλλον κρίνεται ακατάλληλο λόγω διαταραγμένης ενδοοικογενειακής ατμόσφαιρας, είτε γιατί υπάρχουν σοβαρά οικονομικά και γενικότερα ψυχοκοινωνικά προβλήματα στην οικογένεια, είτε γιατί δεν υπάρχουν στενοί συγγενείς για να φροντίσουν το άτομο και οι ασθενείς δεν μπορούν να ζήσουν αυτόνομα.

Την Επιστημονική ευθύνη του Ξενώνα έχει ψυχίατρος, ειδικός στον Τομέα της Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης ενώ ειδικά εκπαιδευμένο και θεραπευτικό προσωπικό καλύπτει σε 24ωρη βάση τις ανάγκες των ενοίκων. Στελεχώνεται από: Κοινωνικό Λειτουργό, Νοσηλεύτρια, Ψυχολόγο . . Ο Ξενώνας φιλοξενεί 12 άτομα και διαθέτει τη διαρρύθμιση κατοικίας, με ζεστή και οικογενειακή ατμόσφαιρα. Παρέχει θεραπευτικό πρόγραμμα με στόχο την ιατρική φροντίδα, την ψυχολογική στήριξη, την κοινωνικοποίηση, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την ανάπτυξη της αυτονομίας των ενοίκων του.

Ξενώνας υφαντικής ΝΑΪΑΔΕΣ
Τηλ. 28210 64484

Ο ξενώνας μας ξεκίνησε την λειτουργία του στον Καλαθά Ακρωτηρίου, τον Ιανουάριο του 2001. Από τις 28 Δεκεμβρίου 2016 στεγάζεται στο ισόγειο ενός διώροφου νεοκλασικού κτηρίου στα Χανιά, οδός Καποδιστρίου 62, (δρόμος παλιού νοσοκομείου) και φιλοξενεί 10 άτομα με μέσο όρο ηλικίας τα 73 χρόνια

Σκοπός του ξενώνα μας είναι η σύνδεση των ενοίκων με την κοινότητα, καθώς και η διατήρηση όλων εκείνων των χαρακτηριστικών, που θα τους επιτρέψει να ζήσουν με αρμονία στο κοινωνικό σύνολο.
Σεβόμενοι πάντα τις όποιες ιδιαιτερότητές τους, στόχοι μας είναι:

 • Η διατήρηση των διαφόρων δεξιοτήτων. (ατομικές, κοινωνικές, επαγγελματικές)
 • Η διασφάλιση της ποιότητας ζωής τους.
 • Η υποστήριξη τους στην κοινωνία.
 • Η μείωση του κοινωνικού στίγματος και των προκαταλήψεων.
 • Η υπεράσπιση ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Δραστηριότητες που αναπτύσονται:
Εντός του ξενώνα, εκτός από την ενασχόληση με την ατομική τους υγιεινή, τον ελεύθερο χρόνο τους ασχολούντε με ράψιμο, κέντημα, και μαγειρική

Αρκετές εξόδους προς την κοινότητα. Υπό την μορφή απλού περιπάτου ή και με ταξί, σε κοντινά μαγαζιά της περιοχής μας για καφέ, και φαγητό ή και περισσότερο μακριά, με την παροχή υπηρεσιακού λεωφορείου, όπως ημερήσιες εκδρομές για φαγητό. Αλλά και διάφορες εκδηλώσεις-γιορτές εντός και εκτός του ξενώνα, με την συμμετοχή εκτός του προσωπικού, συγγενών και φίλων.

3 Όμως το κυριότερο είναι η δεξιώτητα των ενοίκων μας και η απασχόληση τους με την υφαντική. Τώρα που είμαστε στο κέντρο των χανίων και αξιοποιόντας αυτή την δεξιότητα, έχουμε καταφέρει να φέρουμε τον απλό κόσμο να μας γνωρίσει και μέσα στον ξενώνα

Σε εκθεσιακό χώρο και στη είσοδο του ΓΝΧ εκθέσαμε τα χειροτεχνήματα των ενοίκων μας. Σκοπός μας δεν είναι τόσο ο οικονομικός, όσο να δώσουμε το κινητρο στον κόσμο, να έρθει στον φιλόξενο χώρο μας, όπου θα τον περιμένει και σπιτικό κέρασμα.

Ο ξενώνας μας έχει ανοιχτές πόρτες πλέον όχι μόνο για τους γείτονές μας και τους κατοίκους των χανίων, αλλά και για ενοίκους άλλων δομών του κέντρου ψυχικής υγείας

ΞΕΝΩΝΑΣ ΑΝΑΤΟΛΗ

Ο Ξενώνας ΑΝΑΤΟΛΗ λειτουργεί στην Περιοχή Καλαμάκι και φιλοξενεί 14 ενοίκους όλου φάσματος των ψυχικών παθήσεων, που βρίσκονται όμως σε θέση να αυτοεξυπηρετούνται. Για τις δραστηριότητες του τμήματος υπάρχει, ημερήσιο, πρόγραμμα τόσο για τους ενοίκους όσο και για το προσωπικό. Γίνονται ομάδες ασθενών με ψυχοθεραπευτικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, που αποσκοπούν στην αποκατάστασή τους μέσω της ανάπτυξης της ικανότητας και ικανοποίησης των αναγκών τους. Οι ομάδες σχετίζονται και με την ανάπτυξη δεξιοτήτων για αυτοεξυπηρέτηση, προσωπικού

Ε. Τέσσερα (4) προστατευόμενα Διαμερίσματα Δυναμικότητας 16 κλινών

ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ Γ Ελύρου 4 ενοίκους
ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΣΤ Κ.Μάνου 4 ενοίκους
ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ Δ Κάμπων 11 4 ενοίκους
ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ Ε Κάμπων 11 4 ενοίκους

Τα προστατευόμενα διαμερίσματα. βρίσκεται στον Δήμο Χανίων και φιλοξενούνται ενήλικες (άντρες και γυναίκες) που έχουν ολοκληρώσει το θεραπευτικό και αποκαταστασιακό πρόγραμμα του ξενώνα και διαθέτουν βασικές ικανότητες λειτουργικότητας, αυτοεξυπηρέτησης και αυτοφροντίδας, καθώς και κοινωνικές δεξιότητες ικανές για αυτόνομη διαβίωση.

Η ψυχοκοινωνική φροντίδα που παρέχεται στα άτομα που διαμένουν στα διαμερίσματα έχει σκοπό την ένταξη τους στον κοινωνικό ιστό και την μεγαλύτερη δυνατή ανεξαρτησίας, αυτονομίας ώστε να λειτουργήσουν ικανοποιητικά και το δυνατόν αυτόνομα.

Οι παραπάνω μονάδες – δράσεις έχουν χρηματοδοτηθεί από την Ε.Ε.
Σήμερα είναι ανεπτυγμένες 88 κλίνες ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και 10 κλίνες Ημερήσιας νοσηλείας σύνολο 98
Οι ένοικοι που φιλοξενούνται στις δομές σήμερα είναι 85 αυξομειούμενος γιατί είναι μεγάλης ηλικίας πλέον με πολλαπλά προβλήματα υγείας.

Σήμερα οι εισαγωγές στις Δομές γίνονται ύστερα από αξιολόγηση από την επιτροπή εισόδου-εξόδου ασθενών που έχει συσταθεί από την 7Η ΥΠΕ Κρήτης μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου και εισήγηση του θεράποντος γιατρού ψυχιάτρου ή της Ψυχιατρικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων

Φιλοδοξούμε για τη συνέχιση του συστήματος ψυχιατρικής φροντίδας στα Χανιά που σέβεται τον ασθενή και τις ανάγκες του, για μια ψυχιατρική ανοιχτή, θεραπευτική, χωρίς ψυχιατρείο, χωρίς εγκλεισμό και στιγματικές διαγνώσεις, μια ψυχιατρική με ελευθερία και ανθρώπινα δικαιώματα. ‘Ολοι πρέπει να θυμόμαστε ότι η ποιότητα της προσφερόμενης περίθαλψης σε άτομα που πάσχουν από ψυχική νόσο αποτελεί δείκτη πολιτισμού για τις κοινωνίες.

σε αναστολή λειτουργίας 2 οικοτροφεία 15+15 κλινών)
σε αναστολή λειτουργίας 2 Ξενώνες 15+15 κλινών
(Σε αναστολή λειτουργίας Α, Β & Ζ Διαμ. 4+4+4 κλινών)

Στα πλαίσια της Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης λειτουργεί 1 Κοινωνικός Συνεταιρισμός (ΚΟΙΣΠΕ)

Στις αρχές του 2005 συστάθηκε ο Κοινωνικός Συνεταιρισμός στο Νομό Χανίων, ο οποίος υποστηρίχθηκε ενεργά από το Θεραπευτήριο Ψυχικών Παθήσεων Χανίων και την Τομεακή Επιτροπή Ψυχικής Υγείας Χανίων. Πρόκειται για ένα Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, εντάσσεται στον τομέα της κοινωνικής οικονομίας και είναι Μονάδα Ψυχικής Υγείας του Τομέα Ψυχικής Υγείας Χανίων. Η λειτουργία του Κοι.Σ.Π.Ε. αποσκοπούν:

 • Στην επαγγελματική επανένταξη ενός αριθμού λειτουργικών ασθενών, οι οποίοι αξιολογούνται ανάλογα με τη λειτουργικότητά τους.
 • Στην οικονομική αυτοτέλεια των χρηστών υπηρεσιών ψυχικής υγείας.
 • Στην κοινωνική ενσωμάτωση των χρηστών υπηρεσιών ψυχικής υγείας, μέσω της διεύρυνσης του κοινωνικού τους περίγυρου και της συμμετοχή τους στα κοινά.
 • Στην ανάπτυξη δεξιοτήτων από τους ασθενείς με την υποστήριξη βασικών στελεχών της δομής.

5 Η αξιοπρεπής και οργανωμένη παρουσία του ασθενή στο χώρο εργασίας του,

Ο Συνεταιρισμός στοχεύει στη δημιουργία προστατευμένων καταστημάτων με βασικότερο σκοπό την επαγγελματική αποκατάσταση ψυχικά πασχόντων, τη διεύρυνση των επαγγελματικών ευκαιριών τους και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Τα προϊόντα και οι παρεχόμενες υπηρεσίες του Συνεταιρισμού χαρακτηρίζονται από ποιότητα, οικολογική ισορροπία και ανταγωνιστικές τιμές.