ΠΑΡΑΪΑΤΡΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ: Προϊστάμενος: Παντιέρας Νικόλαος, Msc
ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ: Υπεύθυνος: Κουκλάκης Στέλιος

Σκοπός Τμήματος

Το Τμήμα Φυσικοθεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων, καλύπτει την παροχή Φυσικοθεραπευτικής φροντίδας στους νοσηλευόμενους ασθενείς όλων των Κλινικών του Νοσοκομείου. Οι φυσικοθεραπευτές, που είναι κατανεμημένοι σε κάθε κλινική, σε στενή συνεργασία με τους ιατρούς των κλινικών και μετά από σχετική παράκληση, αξιολογούν τους ασθενείς και εφαρμόζουν προγράμματα κινητικής και καρδιο-αναπνευστικής αποκατάστασης. Τα προγράμματα φυσικοθεραπείας παρέχονται συστηματικά επί κλίνης, στο χώρο νοσηλείας των ασθενών για όσο διάστημα απαιτείται.

Φυσικοθεραπεία στο Χειρουργικό Τομέα

Στις κλινικές του χειρουργικού τομέα, (Ορθοπαιδική, Χειρουργική, Θωρακοχειρουργική, Παιδοχειρουργική, Νευροχειρουργική, Ουρολογική & ΩΡΛ, Μαιευτική/Γυναικολογική, Οφθαλ/κή) εφαρμόζονται Τεχνικές Αναπνευστικής Φυσικοθεραπείας, προεγχειρητικά και μετεγχειρητικά, για την αντιμετώπιση των επιπλοκών που προκύπτουν στη λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος και εκπαιδεύονται οι ασθενείς για τη σωστή αναπνευστική λειτουργία. Προγράμματα κινησιοθεραπείας και εξατομικευμένα πρωτόκολλα κινητικής αποκατάστασης εφαρμόζονται σε όλους τους ασθενείς, που λόγω της κατάστασής τους ή της μακροχρόνιας νοσηλείας τους, παρουσιάζουν κινητικά ελλείμματα ή κινητικές διαταραχές. Η πρώιμη κινητοποίηση όλων των χειρουργικών περιστατικών και κυρίως, των ορθοπεδικών ασθενών, συμβάλλει ουσιαστικά στην ταχεία αποθεραπεία και στη γρήγορη λειτουργική επανένταξή τους.

Φυσικοθεραπεία στο Παθολογικό Τομέα

Στις κλινικές του παθολογικού τομέα, (Παθολογική, Πνευμονολογική, Covid, Παιδιατρική, Καρδιολογική, Νεφρολογική, Ογκολογική/Αιματολογική, Νευρολογική) εφαρμόζονται τεχνικές Αναπνευστικής Φυσικοθεραπείας και τεχνικές κινησιοθεραπείας/κινητοποίησης από τους εξειδικευμένους φυσικοθεραπευτές του Τμήματος Φυσικοθεραπείας, με σκοπό την παροχή εξειδικευμένης φροντίδας και θεραπείας για τη γρήγορη αποκατάσταση του ασθενούς.

Φυσικοθεραπεία στη ΜΕΘ, στη Στεφανιαία Μονάδα & στη ΜΕΝΝ

Η Φυσικοθεραπεία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της θεραπευτικής αντιμετώπισης των ασθενών που βρίσκονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων. Οι στόχοι της Φυσικοθεραπείας στη ΜΕΘ είναι: η αντιμετώπιση της Αναπνευστικής Δυσχέρειας, της παρατεταμένης κατάκλισης και των επιπλοκών στο νευρο-μυοσκελετικό σύστημα, καθώς, και η αποδέσμευση του ασθενούς από τον αναπνευστήρα, η σταδιακή σωματική αποκατάσταση και η σύντομης διάρκειας παραμονή του στο νοσοκομείο. Ο εξειδικευμένος υπεύθυνος Φυσικοθεραπευτής βρίσκεται σε άρρηκτη συνεργασία με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό με στόχο την άμεση αποκατάσταση του βαρέως πάσχοντα ασθενούς.

Εργαστήριο Φυσικοθεραπείας

Δίπλα στο ισόγειο του Κτιρίου Α, σε ειδικά διαμορφωμένο και ξεχωριστό χώρο, στεγάζεται και λειτουργεί, πλήρως εξοπλισμένο και επαρκώς στελεχωμένο το Φυσικοθεραπευτήριο του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων. Στο εργαστήριο υπάρχει πλήρως οργανωμένο τμήμα Υδροθεραπείας, που αποτελείται από Πισίνα και Δινόλουτρα.

Στο χώρο αυτό, παρέχεται το σύνολο των φυσικοθεραπευτικών πράξεων σε εξωτερικούς ασθενείς, με την πλήρη οικονομική κάλυψη όλων των ασφαλιστικών οργανισμών (με βάση θεωρημένη ιατρική παραπομπή) καθώς, επίσης, και όλων των ανασφάλιστων πολιτών.
Το Εργαστήριο λειτουργεί καθημερινά κατά τις πρωινές ώρες και για το κλείσιμο ραντεβού έναρξης συνεδριών θεραπείας, απευθύνεστε στο τηλέφωνο επικοινωνίας του Τμήματος.

Στελέχωση Τμήματος

Το Τμήμα Φυσικοθεραπείας στελεχώνεται από ένδεκα(11) φυσικοθεραπευτές, πτυχιούχους ΤΕΙ, μέλη του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών (ΝΠΔΔ), με πολυετή εργασιακή εμπειρία και εξειδικευμένες κλινικές γνώσεις.

Φυσικοθεραπευτές που υπηρετούν στο Τμήμα, κατ’ αλφαβητική σειρά:

 1. ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΗ ΑΘΗΝΑ, MSc
 2. ΚΟΥΚΛΑΚΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ, NDT
 3. ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗ ΧΡΙΣΤΙΝΗ
 4. ΜΟΤΑΚΗ ΑΝΤΩΝΙΑ
 5. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΙΡΑΝΤΑ, MSc
 6. ΠΑΠΑΓΙΑΝΟΥΛΑ ΑΘΑΝΑΣΙΑ, MSc, Επικουρική Covid
 7. ΠΑΠΑΔΑΚΗ ΕΥΘΑΛΕΙΑ
 8. ΠΡΩΙΜΑΚΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ, MSc
 9. ΤΣΙΤΩΝΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
 10. ΦΥΝΤΙΚΑΚΗ ΜΑΡΙΑ
 11. ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ, MSc

Εκπαιδευτικό Έργο

Στο Τμήμα Φυσικοθεραπείας του Νοσοκομείου παράγεται σημαντικό εκπαιδευτικό έργο, σε συνεργασία με τα Τμήματα Φυσικοθεραπείας των Σχολών Επαγγελμάτων Υγείας των ΤΕΙ/ ΠΑΔΑ. Σπουδαστές τελειόφοιτοι των αντίστοιχων τμημάτων (ΤΕΙ/ΠΑΔΑ Αθήνας, Λαμίας, Θεσσαλονίκης, Πάτρας) αλλά και Φοιτητές από Πανεπιστήμια της ΕΕ, ολοκληρώνουν την πρακτική τους άσκηση για την απόκτηση εργασιακής και κλινικής εμπειρίας στην άσκηση του επαγγέλματος.

Επικοινωνία

Τηλέφωνα Επικοινωνίας

Υπεύθυνος Τμήματος: Κουκλάκης Στέλιος, Τηλ: 2821342435
Ραντεβού εξωτερικών ασθενών για το Φυσικοθεραπευτήριο: 28213 42433
Γραφείο Φυσικοθεραπευτών: 28213 42433, 28213 42435
E-mail: fysio@chaniahospital.gr, fysiochaniahospital@gmail.com

Δείτε τον οδηγό ασθενή εδώ.