Επιστημονικά Υπεύθυνος Διευθυντής Ακτινοδιαγνωστικού Τμήματος:
ΚΟΡΑΚΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2821022450
email: pkorakas@chaniahospital.gr
Προϊσταμένη – ΤΕ Νοσηλεύτρια: Πετράκη Δήμητρα
- Ραντεβού Πρωινών Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων του Ακτινοδιαγνωστικού Τμήματος: 2821071010 (08:00-14:00)
- Ραντεβού Ολοήμερης Λειτουργίας για Αξονικό Τομογράφο: 2821022444 (καθημερινά 08:00-14:00)
- Ραντεβού Ολοήμερης για Υπερηχογραφήματα: 2821022441 (Δευτέρα – Πέμπτη 09:00-12:00)
- Ραντεβού Ολοήμερης για Μαστογραφία – Τriplex – Οστική Πυκνότητα: 28210-22352 & 2821022572 (15:00-20:00)
Επιστημονικό Μη Ιατρικό Προσωπικό
- Σεφερλής Σταύρος Φυσικός Ιατρικής PhD
- Αναγνωστόπουλος Γεώργιος Φυσικός Ιατρικής
Στο Ακτινοδιαγνωστικό Τμήμα του Νοσοκομείου μας πραγματοποιούνται από ειδικευμένους γιατρούς οι παρακάτω εξετάσεις:
- Απλές ακτινογραφίες: σε όλο το σώμα.
- Ακτινογραφίες οισοφάγου / στομάχου
- Ανιούσα Κυστεογραφία
- Υπερηχογραφήματα: άνω και κάτω κοιλίας, τραχήλου – θυρεοειδούς, οσχέου και μυοσκελετικού συστήματος.
- Πυελογραφία
- Υπέρηχος μαστού
- Triplex: καρωτίδων & σπονδυλικών αρτηριών, κοιλιακής αορτής και κλάδων, υπερηχητική αγγειογραφία νεφρικών αγγείων, σπληνοπυλαίου άξονος, αρτηριών και φλεβών κάτω & άνω άκρων, όσχεου.
- Μέτρηση οστικής πυκνότητας με διπλή φωτονιακή απορροφησιομέτρηση (D.P.A.) (ΜΟΠ)
- Ψηφιακή Μαστογραφία
- Μαγνητική Τομογραφία (εκτός μαγνητική τομογραφία μαστού, όσχεου, άκρου χειρός – ποδός, θώρακα, ποδοκνημική, αγκώνος μαγνητική αγγειογραφία θώρακος – άνω κάτω κοιλίας και τραχήλου)
- Αξονικές τομογραφίες: σε όλο το σώμα με τη χρήση πολυτομικού αξονικού τομογράφου και ειδικού επεξεργαστή με πολυεπίπεδες ανασυνθέσεις, ενώ ακόμη πραγματοποιούνται και νεότερες εφαρμογές όπως τρισδιάστατες εξετάσεις:
- Αξονική αγγειογραφία (CTA).
- Αξονική πυελογραφία.
Επεμβατικές μέθοδοι στο Ακτινοδιαγνωστικό τμήμα του Γ.Ν. Χανίων
Η Επεμβατική Ακτινολογία είναι ένα εξειδικευμένο κομμάτι της ειδικότητας όπου χρησιμοποιώνταςτην καθοδήγηση ενός μηχανήματος όπως π.χ. του Αξονικού Τομογράφου, του μηχανήματος Υπερήχων ή ενός Κλασικού Ακτινολογικού Συγκροτήματος ένας εκπαιδευμένος κατάλληλα Ακτινολόγος μπορεί να εκτελέσει μια ευρεία γκάμα από μεθόδους επέμβασης με ελάχιστη επίπτωση στον ασθενή και επιτυγχάνοντας αποτέλεσμα το οποίο διαφορετικά θα είχε επιτευχθεί μετά από αιματηρή χειρουργική επέμβαση.
Με την βοήθεια ενός από τα παραπάνω αναφερθέντα μηχανήματα επιλέγεται με εξαιρετική ακρίβεια το σημείο της επέμβασης. Το επόμενο βήμα ο καθαρισμός του σημείου με αντισηπτικά και στην συνέχεια η χορήγηση τοπικά αναισθητικού φαρμάκου.
Με τον τρόπο αυτό ο Επεμβατικός Ακτινολόγος χρησιμοποιώντας ειδικές βελόνες ή καθετήρες μπορεί να προσεγγίσει στο εσωτερικό του σώματος διαμέσω μιας μικρής οπής στο δέρμα,ύποπτες για όγκο περιοχές από τις οποίες παίρνει δείγμα ιστού ή αναρροφά με σύριγγα κύτταρααπό την περιοχή στόχο. Το ληφθέν υλικό αποστέλλεται σε ειδικό εργαστήριο του Νοσοκομείου, όπου και το επεξεργάζονται Ιατροί Κυτταρολόγοι ή Παθολογοανατόμοι. Με αυτό τον τρόπο σχεδόν ανώδυνα τίθεται διάγνωση με ακριβή στοιχεία για την υπό διερεύνηση νόσο.
Με την ίδια μέθοδο μπορούν να εισαχθούν στο σώμα ειδικοί καθετήρες οι οποίοι κατευθυνόμενοι με εξαιρετική ακρίβεια από τον εκπαιδευμένο Ακτινοδιαγνώστη, κάνοντας χρήση των Ακτινολογικών μηχανημάτων, επιτυγχάνει την παροχέτευση βλαβερών για την υγεία συλλογών(όπως π.χ. τα αποστήματα), οι οποίες πράξεις εναλλακτικά θα μπορούσαν να επιτευχθούν με χειρουργική επέμβαση, δηλαδή υπό γενική αναισθησία και αιματηρή μέθοδο(χειρουργική τομή), με αποτέλεσμα και την πολυήμερη νοσηλεία του ασθενούς.
Στο Νοσοκομείο μας εκτελούνται τόσο βιοψίες μορφωμάτων όσο και παροχετεύσεις συλλογών στα τμήματα Αξονικού Τομογράφου και Υπερήχων.
Οι λήψεις υλικού για κυτταρολογική και ιστολογική εξέταση διενεργούνται από ύποπτες εστιακές αλλοιώσεις διάφορων οργάνων:
- Πνεύµονας
- Ήπαρ
- Πάγκρεας
- Νεφρός
- Ενδοκοιλιακές ή µεσοθωρακικές µάζες
- Οστά(δεν πραγματοποιείται στο Νοσοκομείο μας).
Οι παροχετεύσεις συλλογών στο Νοσοκομείο μας διενεργούνται στον Θώρακα, σε κλειστές συλλογές στην Κοιλιακή Κοιλότητα ή σε όργανα όπως το Ήπαρ, οι Νεφροί ή η Χοληδόχος Κύστη (Χολοκυστοστομία).
Ο ασθενής παραπέμπεται σον Επεμβατικό Ακτινολόγο από τον Κλινικό Ιατρό που τον παρακολουθεί και σε αυτόν επιστρέφει για 24ωρη προληπτική νοσηλεία, από ό που και στην συνέχεια παίρνει εξιτήριο.
Ο παροχετευτικός καθετήρας αφαιρείται όταν ο κλινικό-απεικονιστικός επανέλεγχος επιβεβαιώσει την πλήρη ύφεση των συµπτωµάτων και την παροχέτευση της συλλογής.
Προετοιμασία Ασθενή για Βιοψία υπό Αξονικό Τομογράφο ή Υπέρηχο.
Κατά την προσέλευση σας για την διενέργεια βιοψίας υπό Αξονικό Τομογράφο θα πρέπει να φροντίσετε να σας μεταφέρει από και προς το σπίτι με αυτοκίνητο ή ταξί, κάποιο συγγενικό σας πρόσωπο.
Θα χρειαστεί να κάνετε αιματολογικές εξετάσεις περίπου μία εβδομάδα πριν τη βιοψία. Ο γιατρός σας θα σας ενημερώσει για αυτές όταν θα σας συστήσει την βιοψία.
Αν παίρνετε καθημερινά ασπιρίνη, πρέπει να τη σταματήσετε πέντε ημέρες πριν από την εξέταση.
Συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
Αν παίρνετε το φάρμακο Βαρφαρίνη (Σιντρόμ) ή άλλο αντιπηκτικό φάρμακο επικοινωνήστε με τον γιατρό σας, τουλάχιστον τρεις μέρες πριν την εξέταση.
Πάρτε τα άλλα φάρμακά σας κανονικά, εκτός αν ο γιατρός σας, σας συμβουλέψει διαφορετικά.
Πρέπει να είστε νηστικός 6 ώρες πριν την εξέταση. Κι αυτό γιατί μπορεί να σας χορηγηθούν ηρεμιστικά φάρμακα που είναι δυνατόν να σας φέρουν αδιαθεσία εάν έχετε φάει πριν από λίγο. Μπορείτε να πιείτε όμως μαύρο τσάι, καφέ ή νερό έως και 4 ώρες πριν τη βιοψία. Τις τελευταίες 4 ώρες πρέπει να είστε τελείως νηστικοί, ούτε νερό.
Πριν την βιοψία θα σας δοθεί η ευκαιρία να ρωτήσετε τον Επεμβατικό Ακτινολόγο οποιεσδήποτε ερωτήσεις και απορίες έχετε.
Θα χρειαστεί να υπογράψετε το φύλλο συναίνεσης στην επέμβαση, πριν τη διενέργεια της βιοψίας. Το φύλλο συναίνεσης είναι απαραίτητο για τη βεβαίωση ότι ενημερωθήκατε πριν τη βιοψία για όλα τα πιθανά αποτελέσματά της.
Μετά τη βιοψία συνήθως ο ασθενής μετακινείται στην κλινική ή το νοσοκομείο όπου παρακολουθείται. Η πίεση του αίματος, οι σφίξεις και η οξυγόνωση του αίματός σας θα ελέγχονται κατά τακτά διαστήματα.
Το σημείο όπου έγινε η βιοψία θα σκεπαστεί με μία γάζα. Μπορείτε να φάτε και να πιείτε κανονικά, εκτός και αν ο γιατρός ή η νοσηλεύτρια σας δώσουν διαφορετικές οδηγίες.
- Προγραμματισμός για βιοψίες (ιατρός): 2821022450
- Οδηγίες για την βιοψία (νοσηλεύτριες): 2821022444